Kinderen zijn opgroeiende wezentjes die net als volwassenen periodes van stress, gevoelens van verdriet en andere emoties doorstaan. Zorgvuldig gekozen bloesemremedies, aangepast aan het individuele geval, kunnen dan ook kinderen helpen gezond en gelukkig op te groeien. Voorwaarde is een goede observatie van de kinderen door ouders of andere familieleden. Dan zijn zelfs nog betere resultaten dan bij volwassenen mogelijk, omdat er op energetisch vlak nog gemakkelijker kan worden bijgestuurd. We suggereren hieronder enkele bloesemremedies bij vaak voorkomende kinderproblemen. Let wel: we mogen niet generaliseren, de remedie moet in zijn geheel passen bij de persoonlijkheid van het kind.

Agrimony ( agrimonie ): kan passen voor kinderen van wie de tranen snel opdrogen en die binnen de kortste keren weer vrolijk zijn, ondanks hun inwendig verdriet.

Aspen ( esp ): kan aangewezen zijn bij kinderen die niet in het donker willen slapen ( " het licht moet blijven branden " ) uit angst voor bedenksels als " spoken ", " zwarte piet " of " de boeman ".

Cerato ( loodkruid ): voor kinderen die twijfelen aan hun eigen oordeel: zo halen ze goede antwoorden op examens weer door of vragen ze steeds raad aan anderen.

Cherry plum ( kerspruim ): voor kinderen met plotse, onbeheerste woede aanvallen.

Chestnut bud ( knop van paardekastanje ): voor afwezige, verstrooide kinderen die bijv. steeds hun lunchpakket vergeten of steeds dezelfde fouten maken bij een dictee; voor kinderen met een gebrek aan interesse en opmerkzaamheid, die langzaam leren en " achter " blijven op school.

Chicory ( cichorei ): voor kinderen die voortdurend aandacht en liefde opeisen en hiervoor zelfbeklag niet schuwen.

Clematis ( bosrank ): voor dagdromertjes die weinig interesse vertonen in de reële wereld, jaar in een eigen fantasiewereldje leven; voor het type van de negenjarige verstrooide professor.

Gentian ( gentiaan ): voor kinderen die al te snel ontmoedigd zijn, bijv. door slechte schoolresultaten of bij de minste tegenslag.

Heather ( struikheide ): voor het kind dat steeds in het middelpunt van de belangstelling wil staan, dat sympathie en aandacht van de omgeving wil en steeds over zijn eigen bezig is ( bijv. kinderen in de " ik fase " ).

Holly ( hulst ): bij overdreven jaloezie van een kind, bijv. een enig kind dat er een zusje of broertje bij krijgt.

Impatiens ( reuzenbalsemien ): voor ongeduldige kinderen, die bijv. tijdens het boodschappen doen het snel op de heupen krijgen en voortdurend zenuwachtig ronddraaien.

Larch ( lariks ): voor kinderen die uit faalangst niets willen aanvatten omdat ze toch op voorhand al overtuigd zijn te zullen mislukken; voor kinderen die zich steeds achter papa of mama verschuilen.

Mimulus ( maskerbloem ): voor schuchtere, verlegen en bangelijke kinderen; voor kinderen die zich snel vastklampen aan moeder op straat, op een donkere plek, bij het zien van een hond; voor baby's die na het wakker worden dadelijk beginnen te huilen, zonder reden.

Rock rose ( zonneroosje ): voor kinderen die 's nachts huilend wakker schrikken uit een nachtmerrie.

Scleranthus ( hardbloem ): voor kinderen met extreme stemmingswisselingen die snel balanceren van de ene gemoedsgesteldheid naar de andere extreme: " Jantje huilt, Jantje lacht ", ook voor kinderen met reisziekte.

Star of Bethlehem ( vogelmelk ): voor pasgeborenen onmiddellijk na de geboorte ( wat toch een heel ingrijpende gebeurtenis is ), vaak in combinatie met walnut ( walnoot ) om zich aan te passen aan het nieuwe bestaan.

Vervain ( ijzerhard ): voor overactieve kinderen, die 's avonds niet in bed te krijgen zijn.

Vine ( wijnstok ): voor dominante kinderen, die aandacht opeisen en er niet voor terugdeinzen speelkameraadjes te domineren en zelfs af te tuigen.

Rescue remedie: als kinderen een stresserende situatie te wachten staat zoals een ziekenhuisopname, een tandartsbezoek, voor kinderen die net een licht of ernstig ongeval hadden, als kinderen plots emotioneel uit het evenwicht geraakt zijn.

Omdat kinderen energetisch vaak op een hoger niveau staan dan volwassenen en emotioneel minder complex in elkaar zitten, geven goed gekozen bachbloesems bij hen meestal een zeer goed resultaat. Natuurlijk is een goede observatie door ( één van ) de ouders, grootouders of leerkrachten vereist om één of enkele individueel passende bachbloesems te kunnen selecteren. We overlopen enkel, veel voorkomende problemen bij kinderen en suggereren enkele remedies.

Na de geboorte: rescue vanwege de ingrijpende gebeurtenis en walnut ( walnoot ) om een nieuwe levensfase in te gaan, zijn een goede combinatie na de geboorte. Als de geboorte moeilijk verliep kan hierbij nog star of bethlehem ( vogelmelk ) gegeven worden om de schokkende gebeurtenissen te verwerken.

Overdreven jaloezie van een kind tegenover een pasgeboren: als een kind jaloers reageert op een baby die net geboren is. Omdat die teveel aandacht en affectie krijgt naar zijn zin, kan holly ( hulst ) die negatieve gevoelens helpen ombuigen in aanvaarding en liefde. Dankzij walnut ( walnoot ) kan de nieuwe levenssituatie aanvaardt worden.

Verlatingsangst: wanneer kinderen bij aflevering op school, crèche, kinderopvang of vakantiekamp overdreven angst hebben om in de steek gelaten te worden, kan rescue gegeven worden bij uitgesproken angst en paniektoestanden. Honeysuckle ( kamperfoelie ) kan heimwee naar huis verlichten. Walnut ( walnoot ) kan ervoor zorgen dat het kind zich beter kan richten op de nieuwe situatie. Chicory ( cichorei ) is inzetbaar als een kind al te bezitterig een ouder voor zich opeist en Aspen ( ratelpopulier ) tegen de angst en bange voorgevoelens.

Hyperactiviteit: naast een verstandig dieet waarbij cola, korte suikers en witte meelproducten geschrapt worden, kunnen een of meerdere van volgende bloesems helpen. Oak ( eik ) voor het quasi onvermoeibare kind dat steeds druk in de weer is en zichzelf geen rust of slaap gunt tot oververmoeidheid toeslaat. Vervain ( ijzerhard ) voor het al te enthousiaste kind, dat heel actief en impulsief in de weer is en anderen probeert mee te sleuren in zijn activiteiten. Impatiens ( reuzenbalsemien ) voor het opgejaagde, overbelaste en prikkelbare kind. Cherry plum ( kerspruim ) bij plots onbeheerste woede-aanvallen en emotionele uitbarstingen. Tot slot kan rescue gebruikt worden om in de eerste fase de kalmte te herwinnen.

Overdreven schuchterheid of verlegenheid: mimulus ( maskerbloem ) past goed voor het al te schuchter en teruggetrokken kind, dat snel bloost, stottert of zich nerveus gedraagt en zich vastklampt aan moeders rok bij elke ' verdachte ' situatie. Larch ( lariks ) kan een gering zelfvertrouwen en een al te grote faalangst opvangen.

Leerproblemen: chestnut bud ( kastanjeknop ) voor kinderen die steeds dezelfde fouten opnieuw maken en moeilijk iets nieuws aanleren. Clematis ( bosrank ) wanneer het kind teveel ' afwezig ' en onaandachtig is door dagdromen en overdreven fantasie. Larch ( lariks ) wanneer een negatief zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen aan de basis ligt. Gentian ( gentiaan ) als het kind bij de minste tegenslag bij de pakken neer blijft zitten. White chestnut ( paardenkastanje ) als éénwelbepaalde gedachte een kind voortdurend bezighoudt. Impatiens ( reuzenbalsemien ) als het kind ongeduldig en gespannen reageert op het feit dat het iets niet zo snel aangeleerd krijgt als een ander. Pine ( den ) als er schuldgevoelens spelen vanwege mindere prestaties.

Moeilijke omgang met andere kinderen: al te goedmoedige en plooibare kinderen die zich door anderen laten domineren, kunnen geholpen worden door centaury ( duizendguldenkruid ). Vine ( wijnstok ) past voor al te bazige en tirannieke kinderen die steeds hun leiding willen opdringen. Cherry plum ( kerspruim ) voor kinderen met agressieve uitbarstingen en een gebrek aan zelfbeheersing. HoIIy ( hulst ) bij jaloezie, nijd en afgunst. Chicory ( cichorei ) voor het manipulerend kind dat steeds de aandacht opeist.

 < Terug naar informatie

© 2011 - 2024 Boeddha`s Aventurijntje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel