Oorsprong van de  Edelstenentherapie 

Het gebruik van edelstenen en mineralen is niet nieuw. In de oudheid werden ze al gebruikt door vele natuurvolken, die varieerden van het verhelpen van ziekten tot het gebruik bij rituelen, voor het gunstig stemmen van de goden en bij vele andere magische gebruiken.

Ze zagen ziekte vaak als een straf van de geesten en zo ontstond de behoefte om zich daartegen te gaan beschermen. Zo ontstonden offerrituelen en magische gebruiken. Daarbij werden ook stenen gebruikt en dat was het eerste begin.

Ook medicijnmannen maakten veelvuldig gebruik van edelstenen en mineralen. Ze werden veel gebruikt als talisman of amulet. Toen er later meer nomaden kwamen werden stamgebruiken vermengd en ervaringen uitgewisseld. Zo kwamen er meer mogelijkheden om te genezen van ziekten en "boze" krachten. Dat edelstenen en mineralen een uitwerking hadden was voor deze natuurvolken vanzelfsprekend. Ze zagen en voelden de werking veel beter aan dan de nuchtere, van de natuur vervreemde mensen van onze tijd.

 

DE BELANGRIJKSTE BESTANDDELEN

Aluminium – kleurreactie: blauwachtig metaalkleurig. Versterkt, is goed tegen vermoeidheid en duizeligheid. Toermalijn, Turkoois, Maansteen en Saffier bevatten aluminium.

IJzer – kleurreactie: rood of ijzerkleurig. Een versterkende stof, wilskrachtbevorderend en goed om bloedingen te stelpen. Hematiet, Magnetiet, Markasiet en rode Jaspis bevatten ijzer.

Kalk – kleurreactie: wit, dicht. Geeft weerstand en verstevigt de botten, goed tegen overmatige, opgekropte emoties. Albast, Aragoniet, Calsiet en Marmer bevatten kalk.

Kiezelzuur – kleurreactie: wit, helder, doorschijnend of dicht. Kiezelzuur (silicea) is het belangrijkste bestanddeel van bijna alle edelstenen. Het is een stof die zelfvertrouwen geeft, reinigt en de zenuwen sterkt. Bergkristal bestaat helemaal uit kiezelzuur.

Koper – kleurreactie: groen, blauwgroen, koperkleur. Drijft urinezuren af, waardoor gewrichten weer soepeler kunnen worden, vooral bij reumatische aandoeningen geschikt. Turkoois, Malachiet, Azuriet, Chrysocolla, Pyriet en Lapiz Lazuli bevatten koper.

Magnesium – kleurreactie: ivoorkleurig, dicht. Magnesium is vooral een ontkrampende stof, die goed werkt bij problemen met de spijsvertering en de vochthuishouding. Magnesiet bestaat helemaal uit magnesium, maar is ook aanwezig in Olivijn en Serpentijn.

Mangaan – kleurreactie: roze tot paars, soms zwartachtig bij dendrieten of mosgaten. Mangaan is verwant aan ijzer, is goed voor zwakke mensen en wordt gebruikt om overdreven reflexen te kalmeren. Rhodochrosiet bestaat helemaal uit MangaanRhodoniet, Amethist, Rozenkwarts en Mosgaat bevatten mangaan.

Zink – kleurreactie: grijzig. Ontkrampend, goed bij onmatigheid en duizelingen. Zinkblende bestaat helemaal uit zink.

 

Overige stoffen die kunnen voorkomen:

Arsenicum, borium, chroom, fluor, kalium, natrium, nikkel, titaan en zwavel.

Deze gegevens zijn vergelijkbaar met de homeopathie, en zijn een belangrijke indicatie voor het gebruik van stenen als genezers.

 

KLEURENSYMBOLIEK

Waar komen de kleuren vandaan?

De chemische samenstelling van het magma bepaalt in grote lijnen de aard en kleur van het kristal. De grondstoffen en elementen die in het magma aanwezig zijn komen soms in zuivere vorm voor, maar meestal in wisselende verhoudingen.

De kleuren worden in drie groepen verdeeld:

#   warme kleuren, stimuleren en activeren

#   koele kleuren, verfijnen en vergeestelijken en werken kalmerend

#   neutrale kleuren, horen bij het zoeken naar evenwicht

Rood  Het symbool van activiteit, materialisme, daadkracht, maar ook van macht en strijd. Het is de levenskleur die hoort bij ons bloed. Op rood moeten we reageren, dit is een alarmerende kleur. (bv. rood stoplicht) Het is ook een vurige kleur. Mensen die in extreme mate beheerst worden door de kleur rood zijn vaak dominant en heerszuchtig, maar het tegendeel kan ook voor mensen die op zoek zijn naar kracht en moed en erg vermoeid zijn. Er is natuurlijk wel verschil in werking tussen felrood en wat zachter rood. Het is de kleur van status, overwinning, macht, levensenergie, agressie, warmte, scheppende kracht, seksualiteit, dynamiek, vuur, energie, attentie, activiteit en zelfvertrouwen.

Rode stenen zijn : Robijn, rode Jaspis, Granaat, rode Calsiet en Hematiet.

Oranje de kleur die hoort bij beweging, bij warmte en levenskracht. Het is een zeer positieve kleur die niet beangstigend is, zoals rood dat kan zijn. Oranje is ook de kleur van de genezing, vitaliteit, spiritualiteit, transformatie, kosmische krachten, de zon, jeugd, levenslust, creativiteit, waarschuwing, licht, rijkdom, impulsiviteit, evenwichtigheid, warmte, passie en extravert.

Oranje stenen zijn : Carneool, Zonnesteen, oranje Calsiet, en Vuuropaal.

Geel het symbool van de lichtkracht. Denk maar aan de zon of de bliksem. Het is een sterke kleur die hoort bij wijsheid, levenswarmte, bescherming, intelligentie, genezend, reizen, communicatie, zomer, geluk in de liefde, vriendelijkheid, ondoorgrondelijkheid, nieuwe ervaringen, drukte sociaal engagement, activiteit en aanpassingsvermogen. Het is een veilige koesterende kleur.

Gele stenen zijn : Citrien, Barnsteen, champagne Calsiet, Topaas en gele Fluoriet.

Geelgroen de kleur van nieuw leven, voorjaar en groeikracht. Een goede kleur om zowel lichamelijk als geestelijke groeikracht te bevorderen.

Geelgroene stenen zijn : Aventurijn, lichtgroene Calsiet en Chrysopraas.

Groen de kleur van het midden, de vruchtbare voedingsbodem. Groen is opbouwend en verfrissend, vanuit het groen is elke richting mogelijk. Het is de kleur van evenwicht, harmonie, lente, geboorte, rust, vertrouwen, hoop, lang leven, seksualiteit, kalmerend, verfrissend, rustgevend, vitaliserend, opgewektheid, zelfvertrouwen, behulpzaam, romantiek, sentiment, terughoudendheid en fatsoen.

Groene stenen zijn : Olivijn, Malachiet, groene Toermalijn, groene Calsiet, Smaragd, Jade en groene Fluoriet.

Blauw/Indigo de kleur van de hemel, van de verdieping op geestelijk gebied, de kleur van hoop, rust, geneeskracht, mededogen, betrokkenheid, oneindigheid, autoriteit, traditie, conservatisme, verkoeling, water, uitgestrektheid, diepte, dromen, fantasie, ratio, helderheid, logica, wijsheid, trouw, vrede, loyaliteit, vriendschap, rust en waarheidsgetrouw.

Blauwe stenen zijn : Saffier, Sodaliet, Blauw Calsiet en Lapis Lazuli.

Paars ( Violet ) de hoogste geestelijke kleur, de vereniging van rood en blauw. Het kan ook de kleur zijn die in extreme mate gebruikt, kan leiden tot dogmatiek en verstarring. Het is een waardige, geheimzinnige kleur die veel gebruikt wordt om op een hoger geestelijk niveau te komen. Het is de kleur van esoterie, mystiek, devotie, religie, de dood, zwaarmoedigheid, melancholie, onweer, zonsondergang, naderend onheil, boetedoening, verdriet, deemoed, zelfverloochening, artistiek, vrolijk, grenzeloos, energiek, enthousiasme en optimisme.

Paarse stenen zijn : Amethist en paarse Fluoriet.

Wit is de kleur van de helderheid en reinheid, is in staat om elke andere kleur uit te stralen. Het is de stralenkrans om elke kleur heen. Het is de kleur van volmaaktheid, licht, goddelijk, verering, onschuld, zuiverheid, kuisheid, bescherming, deugdzaamheid, onheil afwerend, wederopstandigheid, geboorte, koelte, afstandelijkheid, volmaaktheid, het goede, reinheid, genezing, de maan, en de zomer.

Witte stenen zijn : Bergkristal, Diamant en Seleniet

Zwart heeft het vermogen om alle krachten van de geest om te zetten in daadkracht. Een kleur zonder schijn en illusie, die het mogelijk maakt om in onze gejaagde wereld toch geconcentreerd te blijven functioneren. Voor sombere mensen een ongeschikte kleur. Het is de kleur van de aardkracht, duisternis, intensiviteit, de duivel, nacht, angst, boze geesten en demonen, bijgeloof, stilte, bezinning, bescherming, verdriet, rouw, geheimzinnigheid, negativiteit, ' zwarte piet ', risico, avontuur, gewelddadigheid, spiritualiteit, wijsheid, religie en autoriteit.

Zwarte stenen zijn : Onyx, Obsidiaan, en Toermalijn zwart

 

Complementaire kleuren

Iedere kleur heeft een tegenpool, die we een complementaire kleur noemen. Die kleuren zijn:

 

                                                Geel          #       Paars

                                                Oranje       #        Blauw

                                                Rood         #        Blauwgroen

                                                Zwart         #        Wit

In de edelsteentherapie worden die complementaire kleuren gebruikt als iemand " teveel " van een kleur heeft, wat sterk overheersend kan werken. In dat geval wordt het evenwicht pas hersteld bij gebruik van een complementaire kleur.

 

 Onderhoud en gebruik van Edelstenen

Als je veel gebruik maakt van edelsteentherapie is het nodig om een steen regelmatig schoon te maken en opnieuw op te laden. Ook na aankoop van een edelsteen is het nodig om deze eerst te reinigen. Vaak hebben andere mensen de steen die je koopt ook al in hun handen gehad en bepaalde energieën aan de steen gegeven. Dit zou schadelijk kunnen zijn voor de werking die je van een edelsteen verwacht. Dit doe je op de volgende manier:

 

# Nieuwe steen: 10 minuten onder stromend water in een kommetje leggen.

# Gebruikte steen: een maal per maand, 24 uur lang in een kommetje water leggen. Daarna  nog 10  minuten in stromend water zoals bij nieuwe stenen.          

# Heb je zelf een reikicursus gedaan kan je de steen ook een reikibehandeling geven om hem extra te laten werken.

# Gooi een steen nooit in de vuilnisbak, maar begraaf hem in de grond, waar hij oorspronkelijk vandaan komt.

 

 < Terug naar Informatie

© 2011 - 2024 Boeddha`s Aventurijntje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel