Steenbok - Capricornus

steenbok.jpg

Bachbloesem : Mimulus ( maskerbloem ) - angst voor bekende zaken, verlegenheid, nervositeit - zekerheid, dapperheid

Sleutelwoorden : ik gebruik, bekende oorzaak van angst, bereiken, betrouwbaar, bouwen , gebruiken, handhaven, instellen, serieus, structureren, verlegen, wereldse angsten, wilt respect afdwingen.

Helende kleur : groen en zwart

Geuren : arve-den, cederhout, citroen, mirre en sandelhout

Chakra : Hartchakra - liefde

Geboortestenen : Toermalijnkwarts, Mosagaat, Obsidiaan Sneeuwvlok en Onyx 

Bijhorende edelstenen : Agaat, Azuriet, Calciet groen, Celestien, Herkimer diamant, Koraal zwart, Malachiet, Pyriet, Toermalijn groen en zwarte Parel

Lichamelijke klachten : Steenbok domineert de knieën, beenderen, tanden, haren, huid en gewrichten en hebben vaak last van een slecht gebit, orthopedische problemen en reumatiek.

                                                                                           

Beeld van de Steenbok

Het ' lot ' staat als thema centraal in het teken van de Steenbok. De ' kardinale ', aardse Steenbok wordt geregeerd door de planeet Saturnus, het symbool van de vaderfiguur, die de waarschuwende vinger opsteekt en zegt dat je de consequenties moet aanvaarden van je daden en je niet van alles en nog wat tegelijk moet doen.
Als we naar de Zodiac kijken, zien we daarin de evolutie van de mens gesymboliseerd. We zien de eerste zes tekens ( Ram t/m Maagd ) waarin de mens bezig is aan de ontwikkeling van zichzelf en de meer naar buiten en op samenwerking gerichte tekens ( Weegschaal en Schorpioen ). In de tekens Boogschutter en Steenbok zien we de evolutie van de man/vrouw tot een meer filosofisch en universeel gericht wezen.
De les die de Steenbok moet leren is die van het Lot en het Voorbeschikt zijn. De wereld van de steenbok is die van morele verplichtingen en vastliggende wetten. De Steenbok is de accountant onder de sterrentekens. Bij hem/haar moeten we als het ware rekenschap afleggen voor onze fouten. En omdat Steenbokken zelf heel goed kunnen rekenen, neigen zij, in tegenstelling tot de expansieve aard van de Boogschutter, meer naar zuinigheid en voorzichtigheid.

Veel mensen zijn bang voor de strengheid van de Steenbok en zien dit als iets buitengewoon negatiefs. Toch is de les die we van de Steenbok leren een heel belangrijke: we leren hier namelijk dat ons lot ( ons Karma ) niet iets is dat we gewoon naast ons neer kunnen leggen. Als we onze kop daarvoor in het zand steken, krijgen we vroeg of laat de rekening gepresenteerd. Het leren aanvaarden van verantwoordelijkheid voor onze daden is nodig en hoe paradoxaal dit ook klinken mag, dit maakt uiteindelijk van ons vrijere en onafhankelijke wezens. De invloed van Saturnus maakt dat de Steenbok een grote mate van verantwoordelijkheid aan de dag legt en op een initiatiefrijke manier het succes zoekt door hard te werken. Veiligheid en ambitie gaan bij de Steenbok hand in hand en zorgen voor vooruitgang. 

De Steenbok is een aardeteken en daarom op het praktische en het haalbare ingesteld. Hij/zij heeft een doel voor ogen en kan zichzelf veel ontzeggen om dat doel te bereiken. De Steenbok beschikt daarbij over veel plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel en verlangt dat ook van anderen. Ze houden zich aan gemaakte afspraken en komen niet graag te laat. Vadertje Tijd hoort niet voor niets bij het teken Steenbok. Ze zijn het teken dat door hun ervaringen ( vaak pijnlijke ) wijzer wordt. Pessimistisch, plichtsgetrouw en vaak hard voor zichzelf. In hun werk zijn zij bijzonder methodisch en bedenken zij oplossingen en regels voor de moeilijkste problemen. De Steenbok heeft iets “ vasts ” nodig en kan zich vastklampen aan gedragscodes, regels en wetten. Daardoor kan er een verstarring in zijn denken doen en laten ontstaan, waardoor hij/zij zich erg kan beperken en inperken.

 “ Wet is wet, en orde is orde  ” vindt hij/zij en daarmee kan de Steenbok een ander behoorlijk irriteren, want ze vergeven het een ander maar moeilijk als die zijn boekje te buiten gaat. Thuis is de Steenbok daarom niet de makkelijkste, omdat hij nogal star op zijn standpunt kan blijven staan en het voor hem/haar moeilijk is een stapje terug te doen. Daarom is het voor Steenbokken van het grootste belang, dat zij leren het leven wat soepeler te hanteren,  alleen daardoor kunnen ze contactproblemen voorkomen. Zeer zeker ook, omdat de Steenbok een type is dat erg in zichzelf gekeerd is en zich zo moeilijk kan uiten. De omgang met anderen verloopt daarom niet altijd even vlot. Soms komen ze wat hard en koel over, maar vaak verbergen ze achter dat harde masker een grote kwetsbaarheid en angst voor de andere mens. Het kost de Steenbok veel moeite om over zijn eigen gevoelens te praten en om zijn emoties te uiten. Toch hebben zij veel behoefte aan warmte, terwijl ze die soms juist afstoten.

Eenzaamheid, depressiviteit, schuldgevoelens en angsten, komen juist bij dit teken vaak voor. De angsten van de Steenbok hebben maar één oorzaak, namelijk de angst om niet geaccepteerd te worden. Gezichtsverlies is het ergste wat hun kan overkomen. De Steenbok streeft daarom een bepaalde status in de maatschappij na, en kan erg opzien tegen mensen die het volgens hun toch maar gemaakt hebben. Steenbokken voelen zich aangetrokken tot sporten die een grote fysieke inspanning vereisen. Omdat ze best zonder comfort kunnen zijn het echte kampeerders. Ook trekt hen de bergsport en bestaat er een bepaalde aantrekkingskracht voor de wintersporten. Als vriend zijn ze zeer trouw maar als vijand hebben ze een lange adem. Materiele zekerheid is voor een Steenbok belangrijk, vanuit zijn behoefte dat hij/zij niet afhankelijk wil zijn. Beperkingen kunnen ze goed verdragen, vooral als zij weten dat het een doel dient. Vaak zijn ze uitgesproken zuinig en proberen ze steeds koopjes op de kop te tikken. Ze zijn over het algemeen nogal conservatief ingesteld en houden zich het liefst bezig met datgene wat in de loop van de tijd zijn waarde heeft bewezen.

Omdat ze goed geheimen kunnen bewaren, zijn ze geschikt voor die werkzaamheden waarbij geheimhouding verplicht is. Het werk dat zij doen moet te overzien zijn en ze kunnen het beste hun werk in kleine overzichtelijke gedeelten uitvoeren, zodat zij zich daarop geheel kunnen concentreren. Aangezien de Steenbok zeer gesteld is op vaste gewoonten en het routine-werk, voelt hij/zij zich op zijn gemak als: office-manager, boer, beeldhouwer, bewerker van stenen, ijzer, rots en juwelen, boekhouder, antiquair, geofysicus, wiskundige, onderwijzer, makelaar, mijnwerker, bewaker en constructeur. Niet voor niets wordt de Steenbok vergeleken met de eenzame klimmer die stap voor stap de bergtop bereikt. De Steenbok is vaak een eenling die leert door ervaringen.
Voor geen ander is het gezegde: “ door volharding kwam ook de slak in de ark ”, zo toepasselijk als voor het teken Steenbok.

Kan goed overweg met : Maagd - Stier ( best ) & Schorpioen - Vissen ( goed )

Gaat niet goed samen met : Kreeft

Heeft nodig : een doel voor ogen, regels en wetten en structuur

Dan is hij/zij : beheerst, vaderlijk, verantwoordelijk en zakelijk

Anders wordt hij/zij : keihard, onbenaderbaar, pessimistisch en zwaarmoedig

< Terug naar overzicht 

Sorteer op
  • Verjaardagskaart Steenbok met Obsidiaan
    Verjaardagskaart Steenbok met Obsidiaan

    Geneeskrachtige werking :

    Obsidiaan maakt spanningen en energieblokkades los. Obsidiaan stelpt bloedingen en bespoedigt de wondgenezing. Doordat de steen de doorbloeding verbetert, is het het juiste middel tegen koude handen en…

    € 6,95
© 2011 - 2024 Boeddha`s Aventurijntje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel